Bygga ditt basturum

Bygga ditt basturum med min hjälp

Detta är min första svenska ”tutorial” på att bygga ett basturum jag har använt så många för idéer och älskar gemenskapens hjälp för att komma i mål.

Jag bodde i lite utanför Göteborg och gick på handels med en hel besättning av finländare och introducerades i bastun! Och dess uttalade Souna inte SAWNA men jag glider fortfarande på tungan från tid till annan.

Jag tog examen och flyttade tillbaka till Kungsbacka för arbete men mitt liv saknades eftersom jag inte längre hade tillgång till den enkle mannens självhjälp så ville naturligtvis  jag fylla det gapet. Efterforskningar började se mina möjligheter att ha min egen bastu. Studentlåneskulden är en dammsugare av pengar när du ska bygga basturum.

och tar upp en stor del av min inkomst så att  var tätt så att byggnaden såg bättre ut än att köpa och det är givetvis mycket mer givande.

Jag sökte på nätet och hittade några saker men ingenting var väldigt användbart för att bygga ett basturum i från början till slut. Jag kommer in i träbearbetning som blir min efterarbetarhobby och det var det största projektet jag har gjort och har fortfarande ett fåtal saker som jag inte kan komma till någon gång. Så jag blev det ibland men i slutet av dagen så fungerar basturummet som avsett.

Steg 1: Höstuppdatering

Bastun har varit igång i över ett år nu och har använts ca ~ 70 gånger. Den har grått från den ursprungliga gula ser furan på utsidan och cederns interiör är fortfarande aromatisk men mindre intensiv efter tiden har gått på. Fönstret som knäckt har ersatts av ett vinylfönster som hämtats upp från röda arbetaren och  för 40 kronor och en träbox / bänk har byggts. Under sommaren brukade det inte användas varje vecka men nu är det höst det är basturum och dess säsong !! Jag har också förbättrat förhållandet mellan sten och kaminen genom att ta en sektion av ståltrådskåpa och böja det för att skapa en cylinder. Värmen har kunnat hållas under mycket längre tid med dessa tillsatser och ser ganska bra ut med blommorna i blom.

Steg 2: Kaminen

Jag ville göra detta ”gör det själva”och på den billiga och efter att ha sett några eldstäder gjorda av propan tankar jag kollade garaget och vi hade en 20 liters tank att samla damm. Tanken hade använts men var tom så jag tog av passningen med ett litet armbågsfett och lät det lufta ut i en timme. Sedan fyllde jag det med vatten och lät det sitta i 20 minuter. Därefter kastades det i eldstaden och brändes i en timme för att avlägsna spår av propan och den otäcka tillsatsen som jag tror är giftig.

Jag ville hålla basturummet litet och passa 3-5 personer för att spara utrymme. Jag gjorde valet / misstag för att tanken skulle sitta uppåt. Jag gick till hårdvaruaffären och köpte 175 cm av 6meters ”singelväggsrörsrör. Vilket jag skär ett hål som är mindre än röret i tanken med en vinkelslipmaskin. Massor av gnistor och högt men ganska snabbt arbete.

Jag gjorde en dörr fram och använde stålband- och plåtskruvar för att fästa band och dörr gångjärn. Eftersom tanken var vertikal inte horisontell var jag tvungen att skapa en baffel för att hålla elden i eldslådan och inte i spisröret! Så jag använde ett stycke plåtstål och några bultar så att jag kunde justera luftgapet för att optimera rita men ändå hålla elden i lådan.

Obs! På bilden ser du en luftkanal på tanken, den är galvaniserad och en stor NEJ för en skorsten slutar med zinkförgiftning men det är 6 ”och arbetat för demo passform. Jag gjorde en bur för den Stenar med stålhylsor.

Jag lägger på en sektion eller 2 till bastumrummet tror jag på spisröret och balanserade det medan jag provade baffeln tills jag var glad. Jag fick resultat jag ville ha och var redo att börja bygga ramen för min bastu.

Steg 3: Planen

Planen
Steg 1 var klar Jag hade en brandlåda som verkade fungera ganska bra och jag kunde göra det svetsfritt. Jag visste att projektet skulle kosta några hundra dollar men skulle vara sparsamt och resursfullt som jag kunde utan att offra för mycket tid för att spara pengar. Så jag tittade på vilka golvplaner jag kunde hitta på webben och för tredimensionell timmerförklaring bestämde jag mig på 4’x8 ‘och bosatte sig på ett tak som skulle vara 180 cm  i toppkvalitet och  280 cm i  den korta änden.

Jag ville verkligen ha det här vara en kunglig bastu och cederträ var valet av trä. Men ingen chans att jag skulle köpa så mycket cederträ på en stor låda butik som är motsatsen till en sparsam byggnad!

Så jag sökte med ljus och lykta för att hitta cederträ. Vi har flera sågverk runt här men ingen ceder för det mesta lövträ som bränner pallindustrin men mycket billigt, grovt trä om du bor i landet och du har tillgång till en planerare bra väg att gå.

Men jag hittade en plats med en västra röda cedertrådar som sprang 164kr per och kunde få dem att såga till vilken tjocklek som helst

Jag hittade också en lokal kille med en traktordriven sågverk som hade vit tall för att grilla.

Så planen bildades. Jag skulle bygga en ram med tvådimensionell timmer och linka den med ~ 3/8 ‘cedertavlor och då skulle exteriören vara .75-1.25 ”vit tall. Jag kunde isolera och installera en ångspärr med 2 lager träfaner och värme.

Din För att spara pengar klippte 2×4 i halva och ramen byggdes en vägg i taget. Tallarna var 9-15 ”breda och 8-11 meter långa och varierade från .75-1.25 tjocka. Jag revade varje bräda i hälften och lämnades en variation från 4,5 till 7,5 decimeter breda om inte vid ett basturum. Jag använde ett varv på cirka 1/2 centimeter på varje bräda för att skapa en mer lufttät försegling eftersom brädorna kommer att flytta runt med fukt och byte av temps. Jag använde inte något tryckbehandlat trä i detta projekt för hälsofrågor så det kan bara vara 5-10 år men då är jag inte redo att bygga en annan! Träet kommer åldras och förstärka det rustika utseendet ….. Jag hade de fyra väggarna mestadels byggda men var redo att se det utrymme jag hade skapat så att använda traktorn och en släpvagn rörde väggarna på plats och fick några skruvar i och jag Var glad att se de 4 väggarna var kvadratiska och stod starka.

 

Steg 4: Knacka upp det Knacka upp det

 

Jag fortsatte att spika upp tallar tills det yttre var upp till takhöjden, vilket ligger i en vinkel så att brädorna nära toppen måste klippas I en vinkel för att följa takhöjden. Min pappa gav mig en hand och vi röjde uppe på taket och köpte lite ståltak i en härlig skogsgrön färg. Dörren gjordes från vänster över tallrikar som redan hade fartygssnitten i dem och ett ~ 100 år gammalt fönster hittade jag på vinden som föreställde mig var när mina föräldrars hus byggdes. Jag ville göra en dörr men borde bara stannade kvadrat skulle ha varit lättare … Jag fäste en fjäder till dörren och väggen för att hålla den stängd och det värmde in! Fönstret gjordes av en glasplatta som jag hade lagt runt passar fint i bastumrummet. Jag hade en hel röra av plastplåt från tidigare projekt och med en häftapparat skapade jag en ång- / vindspärr på insidan av ramen. Jag kom över 3 ark polystyrenskumisoleringskort och klippte den för att passa mellan tapparna på alla väggar och taket förväntar sig i det område där kaminen kommer att vara. Jag hade sedan min ceder-koppling klippa upp mig tillräckligt mycket brädor för att linkainuti med den västra röda cedern. Varje bräda var 5,25 cm bred och var tvungen att röra upp med bordet för att vara kvadratisk nog för min smak. Jag valde att inte skicka ombord dessa brädor och bara lägga dem ovanpå varandra och använd en luftspikare för att göra detta steg lite snabbare. Jag gjorde en vägg i taget och det gick snabbt. Jag var då redo att klippa ett hål i taket för mitt spisspip. Jag mäter till var röret skulle behöva vara och sedan med en sågoch ett nytt blad skär jag öppningen och lägger lite rör och ställer in ugnen på plats precis till vänster om ett basturum. Det är inte en perfekt passform och när det regnar vatten droppar igenom men det är minimal. Jag hade lite cementplatta runt och använde det som en barriär från vedspisen och väggarna är inte den vackraste men har hittills gjort sitt jobb. Jag ville ha två rader sittplatser på olika nivåer så jag slutade med en bleker stil som sattes upp och använde vänster ceder och ek för att den passar 4 personer fullt hus och mycket bekväma med 2. Inte de bästa bilderna på insidan av belysningen Gör det svårt att visa. Under bänken är öppen och jag för närvarande lagrar eldträ och vattenspetsen där men jag kan lägga till några brädor för att stänga den.

Tja det såg ut som ett basturum och fungerade tekniskt men det tar 2-3 timmar att nå temps på 150 grader. Och det var aldrig riktigt varmt nog för min smak. Kaminen hade bra värme, men jag tror att en stor del av värmen förlorades ur toppen av spisröret baserat på vertikal design. Så jag sökte blocketoch hittade en större 30liters tank för 600kr.

Den här gången bröt jag inte på mig, jag ville hålla mer värme i byggnaden och valde den horisontella konstruktionen som framträder vanligare med propantankskakorna. Det var ett bra drag, och upprepade i grunden samma process och byggde några ben och en större dörr än tidigare och skar upp den gamla kaminen för att använda som en grund för den nya. Som passar som en handske eftersom den följer tankens kurva.

Jag använde också en sektion av den gamla tanken där dörren skars och vredes in i min berghållare. Vilken min bror grep en massa stenar från ett stenbrott och hittills har inte exploderat …

Nu värms basturummet ganska snabbt på cirka 45minuter till en timme, det är klart att använda.

 

Steg 6: 4 månader i …

4 månader i …

Bastu har varit igång i 4 månader nu och används ungefär två gånger i veckan. Det bränner ungefär hälften av en skottkärra av trä varje eld så det har varit min största utmaning att hitta torkt eldträ. Att ha rätt trä är nyckeln så mycket lättare att få den varma rutan upp till temp om du har en torrtillförsel. I sommar kommer jag att lagra stapel upp men hittills brinnande pallar och skrapor från sågverket. Jag undviker att bränna plywood eller tryckbehandlas, men ekpallar brinner hett annars blir det fel och rök kan komma in i mitt basturum.

Vinden spelar också en stor roll i utkastet och en lätt bris verkar vara bäst för de snabbaste hetaste bränderna. Jag hade en hel massa ek- och tallremsor och på en 18 graders dag hade bastun i 201 grader vilket är lika varmt som jag går, vanligtvis är 175 min zon.

Vi har lite våt snö och så småningom regnar men du kan se snöskillnaden på taket före och efter en eld.

Jag använder en kötttermometer för att mäta temp och det hänger 6 ”från taket på den höga sidan av bastunträffen 175 idag.

Steg 7: Granska

Recension

Om du bor i landet och inte har stora bygglovsproblem att övervinna detta är ett helt genomförbart projekt. Det är lite rörigt och ask tenderar att komma på golvet. Spisdesignen är nyckeln och nästa bastu jag bygger jag kan bara hitta en begagnad vedspis och spara huvudvärk. Ceder är trevligt men jag kanske bara går all vit furu det luktar så bra och är snäll och har verkligen inte haft problem med basturum.

Fönstret var lite byst det är i grunden en stor värmeförlust och varade inte länge plåtsglaset knäckt och för närvarande är täckt med plywood, jag håller inte mina ögon öppna för ett litet fönster.

Jag använde många skrapor från andra projekt för att bygga detta och spenderade ungefär  3250 kr i tillbehör. Du kanske kan spendera mindre men inte med att offra tiden tid.

Lämna gärna din kommentar och ställ frågor. Jag är den typ av person som lär sig bäst av att göra saker på egen hand, de kan behöva förbättras men det är lärande. Min pappa är mekaniker och min bror är ingenjör, så jag fortlöpande berättar hur jag kunde göra saker på olika sätt, ja, det gjorde jag inte så illa!

 

Referenser

http://bastukompaniet.se

 

http://sv.wikipedia.org